Spaarhypotheek

Mensen die een huis willen kopen, krijgen al snel met een hypotheek te maken.

In principe is een hypotheek een grote lening, waarmee je de kosten van een huis kunt betalen. Vervolgens zul je de lening gaan afbetalen. Dat gebeurt in een looptijd van vaak enkele tientallen jaren.

Banken en kredietverstrekkers bieden hun hypotheken vaak via het internet aan. Het is hun doel dat je bij hun een hypotheek afsluit. Ze zullen dan ook hun best doen om hun waar zo mooi mogelijk te laten ogen. Om die reden is het raadzaam om van tevoren meer informatie over de betreffende hypotheek te zoeken.

De spaarhypotheek is een bekende hypotheek, die populair is vanwege haar zekerheid. Met de spaarhypotheek sluit je naast een hypotheek ook een levensverzekering af. Zo spaar je in de looptijd van de hypotheek het gewenste bedrag bijeen om de lening af te kunnen lossen.

Hypotheek en verzekering

Het mooie aan de spaarhypotheek is dat het een combinatie betreft van een hypotheek en een verzekering. Je sluit namelijk de hypothecaire lening af en maakt gelijk de afspraak dat je middels de levensverzekering het benodigde bedrag bij elkaar spaart. Dit wordt allemaal vastgelegd in de akte van hypotheek en geeft de bank de garantie dat ze het geleende bedrag terug zal zien. Vervolgens zul je aan zowel de rentekosten over hypotheek als aan de premie van de levensverzekering geld kwijt zijn. Ook betaal je een risicodeel binnen de premie, waarmee je ervoor zorgt dat je ook uitbetaalt krijgt bij overlijden.

Aflossing van de spaarhypotheek

Een spaarhypotheek bestaat uit twee rekeningen. Op de eerste staat de hoofdsom; het geld van de hypothecaire lening. Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er niets afgelost. Er wordt dus dertig jaar lang over het volledige bedrag rente betaalt. De tweede rekening is bedoeld voor de spaarrekening. Hier wordt kapitaal opgebouwd om de hypotheek uiteindelijk mee af te kunnen betalen. Het is dus de bedoeling dat de bedragen op beide rekeningen aan het eind hetzelfde zijn.

Deze twee rekeningen zorgen er dus voor dat je zowel rente blijft betalen over de hoofdsom, die op de eerste rekening staat. Tevens betaal je premie om de tweede rekening gelijk te maken aan de eerste. De premie voor je verzekering, die later als aflossing dient. Let dus op de rentetarieven.

Voordelen en nadelen spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een mooie constructie, waarin de sterke kanten van de hypothecaire lening en de spaarrekening worden gebundeld tot een goede en zekere hypotheek. Een groot voordeel van de hypotheek is dat je van tevoren al weet waar je aan toe bent. De vaste lasten per maand zijn duidelijk en overzichtelijk, evenals de gemaakte afspraken met de bank of kredietverstrekker. Een ander groot voordeel is dat je kosten mag aftrekken van de belasting, waardoor je weer geld terug krijgt.

Daarnaast heeft de spaarhypotheek ook enkele nadelen, zoals de vaste lasten die kunnen stijgen als de rente daalt. Je zult immers het beoogde bedrag van de hypotheek moeten behalen aan het eind van de looptijd. Daarnaast moet je bij het afsluiten van de spaarhypotheek goed op de hoogte zijn van enkele fiscale spelregels.

Onafhankelijk advies

De spaarhypotheek is kort gezegd een combinatie van een hypotheek en een spaarverzekering. Aan de hand van de spaarverzekering verzamel je voldoende geld om aan het eind van de looptijd de volledige hypotheeksom af te kunnen lossen. Een duidelijke hypotheek, die veel zekerheid biedt.

Toch is het aan te raden om onafhankelijk om advies te vragen, als je op zoek bent naar een hypotheek. Misschien is de spaarhypotheek op jou van toepassing, maar misschien kan een onafhankelijke deskundige je ook aanraden een andere hypotheek af te sluiten. Omdat banken en hypotheekverstrekkers vaak toch een winstoogmerk hebben, kun je aankloppen bij onafhankelijke financieel experts en hypotheekadviseurs.

Previous post:

Next post: