Renteaftrek hypotheek

Je kent ze ongetwijfeld, de vele hypotheekreclames die op de radio en televisie de revue passeren. Een hypotheek komt kijken wanneer je een eigen huis gaat kopen.

De kosten voor een nieuwe woning zijn in de meeste gevallen niet gemakkelijk op te brengen. Daarom kiezen veel mensen voor de hypotheek, een leenvorm. Een hypotheek is er in de meest uiteenlopende varianten. Veel mensen baseren zich bij de keuze op hypotheek rentetarieven en eventuele premies.

Zoals gezegd is de hypotheek een lening en dat houdt in dat de hypotheek moet worden afgelost. Dat gebeurt aan de hand van een maandelijkse aflossing. Deze aflossing houdt een klein percentage in van het complete bedrag van de hypotheek. Deze aflossing is niet het enige dat elke maand dient te worden betaald aan de bank of hypotheekverstrekker. Naast de aflossing wordt er ook rente betaald. Deze rente vormt de winst voor de hypotheekverstrekker. Het bedrag aan rente gaat niet in je huis zitten.

Kostenpost

De rente is een kostenpost die nergens meer terug zult zien. Het is dus zaak om deze kosten laag te houden. De rente zal betaald moeten worden, dus ontkomen zul je er niet aan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je lekker goedkoop uit bent. Dat kun je regelen door tarieven voor rente met elkaar te vergelijken. De tarieven vind je meestal op de website van de bank zelf.

De renteaftrek van een hypotheek houdt in dat je via de belastingdienst geld terug ontvangt wanneer je bezitter bent van een eigen huis, middels een hypotheek. Dit heet de hypotheekrenteaftrek. Jaarlijks kun je op die manier veel geld terugkrijgen via de inkomstenbelasting. De renteaftrek van een hypotheek kan dus zeker de moeite waard zijn. Wanneer deze termen je niet zoveel zeggen, kun je op de website van de belastingdienst terecht voor meer informatie.

Previous post:

Next post: