Renteaftrek hypotheek belastingdienst

De renteaftrek bij hypotheken wordt veel besproken en is regelmatig in het nieuws. Maar wat houdt deze hypotheekrenteaftrek nu eigenlijk in en wat kun je ermee? Lees hier over je voordelen.

Een huis kopen

Het aanschaffen van een eigen huis behoeft een grondige en gaat met enige regelmaat samen met een vorm van lenen, de hypotheek. Een hypotheek is er in de meest uiteenlopende maten. De meeste mensen baseren hun keuze op de rente. De hypotheek is een vorm van lenen en dat houdt in dat de lening moet worden afbetaald. Dat gebeurt middels een maandelijkse aflossing.

Aflossing

De aflossing bedraagt een klein percentage van het volledige hypotheekbedrag. Deze aflossing is niet het enige dat iedere maand dient te worden betaald aan de bank of hypotheekverstrekker. Los van de aflossing moet er ook rente betaald worden. De rente vormt de winst voor de hypotheekverstrekker of de bank. De rente gaat niet naar je huis. De rente vormen kosten die je niet meer in je huis, of de hypotheek, investeert. Handig is het dus om deze kosten zo laag mogelijk te houden.

Rentetarieven voor de hypotheek moeten worden betaald, dus je ontkomt er niet aan. Wel kun je ervoor zorgen dat je lekker goedkoop uit bent. Zoiets regel je door de hypotheekrente tarieven te vergelijken. De tarieven vind je meestal op de website van de bank zelf. Ook een voordeel is de hypotheekrenteaftrek, de aftrek van de rente van je belastbare inkomen. Dat gebeurt middels een bepaalde constructie waarbij je geld terug krijgt via de inkomstenbelasting.

Belastingdienst

De constructie rondom de aftrek van de hypotheekrente is vrij complex. Op de website van de belastingdienst vind je er veel meer informatie over.

Previous post:

Next post: