Renteaftrek aanvragen

De hypotheekrenteaftrek speelt een grote en belangrijke rol binnen huizenkopend Nederland. Deze aftrek betekent dat je een deel van de rente die je aan de bank betaalt, terug ontvangt met de inkomstenbelasting. Maar hoe vraag je zoiets aan? Hieronder volgt de hypotheekrenteaftrek in een notendop.

Hypotheek

Een huis kopen behoeft een gedegen voorbereiding. In de meeste gevallen zijn de kosten van een woning niet zo makkelijk rond te krijgen. Zodoende kiest een groot deel van de mensen voor een hypotheek, een grote lening. De hypotheek kun je afsluiten in de meest diverse soorten en maten. Het merendeel van de mensen baseren hun keuze op de rente.

Aflossing

De hypotheek is – eenvoudig gezegd – een vorm van lenen wat dus inhoudt dat de hypotheek moet worden afgelost. Dat gebeurt aan de hand van maandelijkse aflossing. Deze aflossing houdt een klein percentage in van het volledige hypotheekbedrag. Maar aflossing is niet het enige dat maandelijks betaald dient te worden aan de hypotheekverstrekker. Los van de aflossing moet er namelijk ook rente worden betaald. Deze rente vormt de winst voor de hypotheekverstrekker. Het bedrag dat je aan rente afstaat gaat niet in je huis zitten en met een lage hypotheekrente kun je dus ook zorgen voor een goedkope hypothecaire lening waarbij de maandelijkse kosten laag blijven.

Rente aan de bank

De rente vormen kosten die je niet terug zult zien. Het is dus zaak om die kosten laag te houden. Rentetarieven moeten worden betaald, dus je ontkomt er niet aan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je zo goedkoop mogelijk een hypotheek aangaat. Zoiets regel je door de tarieven van rente te vergelijken. Op onze website is hypotheekrente tarieven zeer eenvoudig te doen.

Renteaftrek

Via de hypotheekrenteaftrek krijg je aan het einde van het jaar, wanneer je inkomstenbelasting moet betalen, een deel van de rente terug. Je moet namelijk ieder jaar, afhankelijk van je belastingbox, betalen aan de belastingdienst. Maar tot aan box 1 krijg je het bedrag aan rente terug van de belastingdienst. Dit hoef je niet zo zeer aan te vragen, maar wel is het handig om – zeker de eerste keer – met een financieel expert naar je inkomstenbelasting te kijken.

Previous post:

Next post: