Overzicht veelvoorkomende hypothekenvormen

Steeds meer mensen kopen een huis. Dus ook steeds meer mensen sluiten een hypotheek af. Naast de vraag van hoeveel kan ik lenen voor een woning? zijn er vele vragen voor aankomende huizenbezitters.

Omdat er nogal wat hypotheken af te sluiten zijn, wordt het voor vele mensen moeilijker een keuze te maken. Om het een en ander toch iets makkelijker te maken, behandelen we in dit artikel – beknopt – enkele veelvoorkomende hypotheekvormen. Bij de meeste verstrekkers kun je tegenwoordig zelf gemakkelijk online je hypotheek berekenen.

De beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een van de risicovollere soorten van hypotheken. Je weet immers niet of een belegging goed uit zal pakken, en aan de hand van beleggingen wordt wel gespaard voor je aflossing. Aan deze vorm zitten welk strenge eisen vast.

De effectenhypotheek

De effectenhypotheek is nog wat vrijer dan de beleggingshypotheek, al is het idee hetzelfde. Bij de effectenhypotheek mag je echter helemaal zelf beslissen met welke fondsen je in zee gaat. Bij de beleggingshypotheek werd dat door de bank besloten. Hier spelen hypotheekrente tarieven een minder grote rol als bij andere hypothekenvormen.

Groene hypotheek

De groene hypotheek is een vorm van hypotheken waarbij veel rekening wordt gehouden met duurzaamheid. De overheid stimuleert het aangaan van deze hypotheekvorm, waardoor de maandlasten lager zijn. Wel zijn er voorwaarden om in aanmerking te komen met de groene hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een vorm waarbij je alleen rente zult betalen. Maandelijks blijven de lasten wat dat betreft dus erg laag. Nadeel bij deze variant is dat je nooit volledig eigenaar van een woning zal worden. Wel zijn de rentetarieven hier veel minder van invloed op het verloop van je hypotheekkosten.

Spaarhypotheek

Een bekende vorm is de spaarhypotheek. Hierbij wordt de hypotheek gekoppeld aan een spaarrekening, waar maandelijks geld op gestort wordt. Aan het eind van de looptijd moet dit genoeg zijn om af te kunnen lossen. Maandelijks betaal je ook rente, over het volledige hypotheekbedrag. Er wordt immers niet extra afgelost.

Previous post:

Next post: