Lineaire hypotheek

De hypothekenmarkt breidt zich steeds meer uit. Dat kan bijna niet anders, want steeds meer mensen besluiten een hypotheek af te sluiten om een huis te kunnen kopen.

Zeker door de komst van het internet zijn mensen sneller te bereiken en kunnen er meer hypotheken worden afgesloten. De opzet van de meeste hypotheken is over het algemeen vaak hetzelfde. Het verschil zit hem in kleine dingen, waardoor een hypotheek net iets anders uit kan pakken. Online kun je veel informatie over de hypotheekvormen vinden. Een mooie manier om je in je te lezen en je verder te verdiepen. De lineaire hypotheek is een van die vele hypotheekvormen. De lineaire hypotheek biedt veel mogelijkheden en enkele voordelen. Met een lineaire hypotheek ben je erg afhankelijk van lage hypotheek rente tarieven. Als deze op het moment van afsluiten hoog staan kun je naar ons idee beter wachten tot de hypotheek rente tarieven wat zijn gezakt.

Lineaire hypotheek

Mensen die momenteel een hoog inkomen hebben, maar in de toekomst minder willen gaan werken of verwachten dat de inkomsten achteruit gaan, kunnen kiezen voor de lineaire hypotheek. Ook mensen die van plan zijn later meer geld over te willen houden voor andere zaken, zoals kinderen of een tweede woning, hebben baat bij deze hypotheekvariant. Kort gezegd is het principe dat er in het begin hogere bruto maandlasten zijn dan aan het eind van de looptijd. Dat komt doordat de rente steeds meer zal afnemen, naarmate de schuld verder wordt afgelost. Over het algemeen geldt bij deze hypotheek dat er een looptijd van dertig jaar is. In sommige gevallen kan dat natuurlijk korter, maar ook langer zijn.

Lagere maandlasten

De basis van de lineaire hypotheek is dat er lagere maandlasten zullen komen naarmate de looptijd vordert. Het deel aflossing zorgt ervoor dat de hypotheekschuld afneemt en er dus ook minder rente betaald hoeft te worden. Die rente betaal je alleen over de nog openstaande hypotheekschuld. Feitelijk komt het er dus op neer dat hoe meer van de schuld er is afgelost, hoe lager je maandlasten zullen zijn.

Volledig afgelost

Wat dat betreft is de lineaire hypotheek een veilige hypotheekvorm. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek namelijk volledig afgelost. De termijn van de maandelijkse aflossing wordt bepaald door de hypotheekschuld te delen door de looptijd.

Voordelen

Je lost maandelijks een deel van je hypotheek af. Daarom zullen de maandlasten steeds meer afnemen. De schuld wordt per aflossing minder. Dat kun je weer zien aan de rente, die tegelijkertijd ook terugloopt. Bijkomend voordeel is dat de lineaire hypotheek een heel simpele en makkelijke hypotheek van opzet is. Er komen geen zaken als verzekeringen bij kijken. Je betaalt enkel de aflossing en rente, net zolang tot de hypotheek is afgelost.

Nadeel

Het nadeel vinden we in de aftrek van rentekosten. Omdat de rente achteruit gaat, kun je ook minder aftrekken van de belasting. Fiscaal gezien wordt deze hypotheek dus nadeliger in de loop van de jaren.

Afsluiten

Als je je kunt vinden in de lineaire hypotheek, kun je hem afsluiten bij diverse banken en hypotheekverstrekkers. Wel is het raadzaam om toch nog even naar andere vormen te kijken. Zoals gezegd passen banken en hypotheekverstrekkers zich steeds meer aan en zou het kunnen zijn dat er een hypotheek bij zit die nog meer bij je past. Van oorsprong zijn veel hypotheken te herleiden naar de lineaire hypotheek. En het principe is nog steeds hetzelfde. Het gaat om een lening, die terugbetaald moet worden. Ook adviseurs bij banken en hypotheekverstrekkers kunnen je van dienst zijn met raad en adviezen.

Previous post:

Next post: