Lijfrentehypotheek

Mensen die van plan zijn een huis te kopen, lopen al vrij snel tegen een hypotheek aan. De financiering van een woning is nu eenmaal erg groot en in de meeste gevallen niet zomaar te betalen.

De hypotheek is een vorm van lenen, waarbij je het benodigde geld leent van de bank om een huis te kunnen kopen. Vervolgens betaal je deze lening af, vaak gedurende tientallen jaren. Ook betaal je rente aan de bank. Er zijn veel verschillende soorten hypotheken. Tegenwoordig heb je de spaarbankhypotheek, de annuïteitenhypotheek en zelfs de groene hypotheek. Een andere bekende hypotheekvariant is de lijfrentehypotheek.

Verzekerd van lijfrente

De lijfrentehypotheek is een combinatie van een hypotheek en een verzekering. Je investeert namelijk in de lijfrenteverzekering, wat betekent dat je een verzekering aangaat die ervoor zorgt dat je – in geval van nood – geld gespaard hebt dat je kunt opnemen. In dit geval wordt de lijfrenteverzekering direct gekoppeld aan je hypotheek. Dit wordt door de bank zwart op wit vastgelegd. Je betaalt vanaf dat moment maandelijks een rentebedrag over je hypotheek, maar ook de premie voor de lijfrente. Op het moment dat je met pensioen gaat, komt de lijfrenteverzekering vrij en krijg je periodiek de beschikking over dit geld. Omdat je er een hypotheek mee af gaat betalen, zal het geld daarvoor gebruikt worden. De hoogte van de hypotheekrente tarieven doen dus weinig ter zake.

Maandelijkse aflossing en fiscaal voordeel

Wanneer de hypotheek is afgesloten, zul je ook moeten gaan betalen. Zoals gezegd vindt de betaling plaats naar twee partijen. Aan de ene kant betaal je rente over het afgesloten (en dus geleende) bedrag, aan de andere kant wordt er ook premie betaald voor de lijfrente. Ondanks dat je tweemaal kosten hebt, biedt de lijfrentehypotheek het grote voordeel dat je zowel de rente op de hoofdsom als de premie voor de lijfrenteverzekering fiscaal af mag trekken. Hiervoor geldt wel een belangrijke voorwaarde: je moet kunnen aantonen dat je te kampen hebt met een pensioentekort. Tevens zul je inkomstenbelasting moeten betalen over de uitkering van de afgesloten lijfrente, wanneer deze zich uit begint te keren.

Voordelen en nadelen op een rij

De voor- en nadelen van de lijfrentehypotheek liggen sterk in elkaars verlengde. Zoals ieder voordeel een nadeel heeft, geldt dat ook bij de gunstige belastingvoordelen bij deze hypotheekvorm. Want hoewel je de kosten voor rente en premie fiscaal af kunt trekken van de belasting, zul je juist extra moeten gaan betalen bij het uitkeren van de lijfrente. Vanaf het moment dat de lijfrente zich uitkeert, ontvang je maandelijks een flink bedrag. Dat betekent dat je hierover ook inkomstenbelasting zult moeten betalen. Het is afhankelijk van je verdere financiële situatie om hoeveel geld dat gaat, maar het kan hoog oplopen.

Oriëntatie

De lijfrentehypotheek is een hypotheekvorm die in het juiste geval zeer voordelig uit kan pakken. Toch blijkt dat maar weinig banken en kredietverstrekkers deze hypotheekvorm nog aanbieden en zul je dit vooral via het internet moeten zien te vinden. Om die reden kan het geen kwaad om te oriënteren op meerdere hypotheken. Ook kun je in gesprek gaan met een hypotheekadviseur. Het liefst een onafhankelijke, want die zal echt kijken naar de hypotheek die het beste bij jouw situatie past. Afhankelijk van zijn advies kun je dan besluiten de lijfrentehypotheek af te sluiten of te kiezen voor een andere variant.

Previous post:

Next post: