Levenhypotheek

Om een huis te kunnen kopen, moeten veel mensen een hypotheek afsluiten. De keuze is uitgebreid, want het aanbod van hypotheken wordt met de dag groter.

Banken en hypotheekverstrekkers spelen handig in op de vraag van cliënten. Hypotheken op maat zijn geen uitzondering meer. Hoewel de basis vaak hetzelfde blijft, zijn de mogelijkheden eindeloos en het zijn de kleine verschillen die bepalen of een hypotheek wel of niet bij iemand past. Op het internet zijn talloze websites te vinden met informatie over de hypotheken. Zo kun je ze op je gemak bekijken. De levenhypotheek is een van die vele hypotheekvormen. Ook hier is het goed opletten op de hoogte van de hypotheekrente tarieven die gelden.

Lening en verzekering

Omdat een hypotheek in feite een lening is, kunnen we stellen dat de levenhypotheek gepaard gaat aan een verzekering. Daarmee is het een van de bekendste voorbeelden waarbij een verzekering en hypotheek samengaan. Bij de levenhypotheek wordt namelijk een levensverzekering afgesloten. Daar gaat maandelijks geld naar toe, in de vorm van premies. Als het goed is zal er aan het eind van de looptijd voldoende geld aan premies betaald zijn om af te kunnen lossen. Wat dat betreft biedt de levenhypotheek het voordeel dat je precies weet waar je aan toe bent. De laatste jaren wordt voor deze hypotheekvorm veelvuldig gekozen.

Traditionele levenhypotheek

Wanneer je kiest voor de traditionele variant van de levenhypotheek kies je ervoor om te sparen door middel van kapitaalopbouw. Dat doe je aan de hand van de levensverzekering en de premies die daarvoor worden betaald. De hoogte van kapitaalopbouw is niet gegarandeerd en vaak wordt er een garantie gegeven. In de praktijk komt het er dan vaak op neer dat slechts zestig procent van de schuld kan worden afgelost aan het eind van de looptijd. Toch is in het verleden vaak genoeg gebleken dat er meer rendement wordt behaald en dat de volledige schuld wel kan worden afgelost. Dit is echter geen garantie die aan het begin gegeven kan worden. Kapitaalopbouw en hypotheekrente staan in deze dus direct in verbinding met elkaar.

Moderne levenhypotheek

Wat opzet betreft is de moderne levenhypotheek flexibeler dan de traditionele variant en zal dus vele malen interessanter zijn. Een groot verschil zit hem erin dat de verzekering bij deze hypotheek tijdens de looptijd veranderd kan worden, als zich een betere situatie voordoet. Maandelijks wordt aan twee kanalen premie betaald, voor een deel aan de overlijdensrisicoverzekering en voor een deel aan de kapitaalopbouw. Maandelijks wordt de verhouding tussen deze premies vastgesteld. Als de kapitaalwaarde toeneemt, zal het risico rond de overlijdensrisicoverzekering afnemen. Dat betekent dat er in de loop van de tijd minder risicokapitaal hoeft te worden verzekerd. Het gevolg daarvan is dat de spaarpremie toe zal nemen.

Afsluiten van de levenhypotheek

Voor wie een huis wil kopen is het van groot belang een goede en passende hypotheek af te sluiten. Via allerlei artikelen op het internet kun je voor jezelf nog eens goed nagaan welke punten van een hypotheek je al dan niet bevallen. Stel een lijstje samen met wensen en verlangens van een hypotheek en ga na in hoeverre daarin wordt voorzien. Zo weet je bij het afsluiten zeker dat je aan de levenhypotheek een goede hypotheek hebt. Als je liever advies krijgt van een deskundige, kun je altijd een onafhankelijke adviseur in de arm nemen. Deze kan bepalen of de levenhypotheek geschikt is voor je.

Previous post:

Next post: