Hypotheek extra aflossen

Als je een hypotheek afsluit, beslis je ook hoe je aflossing gaat verlopen. Maandelijks of pas aan het eind van de looptijd.

Hoe dan ook, die afspraak komt zwart op wit te staan. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je ineens meer gaat verdienen of een financiële meevaller hebt. Dan zou je ervoor kunnen kiezen extra af te gaan lossen.

Rente omlaag

Als je een hypotheek hebt, wordt aan de hand van het volledige hypotheekbedrag een rentebedrag berekend. Bij maandelijkse aflossing gaat die rente vooral omlaag, bij aflossing aan het eind van de looptijd, blijf je hetzelfde bedrag aan premies betalen. Mocht je dus extra aflossen, dan zal je hypotheekrentetarief ineens omlaag gaan.

Boete

De hypotheek levert een bank rente op. De bank vindt het dus niet zo leuk als er ineens extra wordt afgelost. Daarom worden er vaak boetes uitgedeeld als mensen versneld af willen lossen.

Om na te gaan of de boete een belemmering zou moeten zijn, kun je even wat gaan rekenen. Reken uit hoeveel rente je in de huidige situatie meer betaalt dan na de extra aflossing. Weeg dat bedrag af met de boete. Als het verschil in jouw voordeel erg groot is, kun je gewoon de boete betalen en extra af gaan lossen. Nu kost het misschien even wat, over enkele jaren ben je een stuk voordeliger uit.

Goede raad

Een goede raad is het halve werk. Een boete klinkt onaangenaam, maar hoeft dat niet te zijn. De bank wil gewoon langer profiteren van de rente die je betaalt. Een adviseur kan je vertellen of je de boete gewoon kan betalen en voordeliger uit zal zijn, of dat je er goed aan doet om niet extra af te lossen. Voor voordeel is ook een hypotheek oversluiten eventueel een interessante optie. Een adviseur kan een berekening voor je maken om te zien of dit inderdaad voordeliger kan zijn.

Previous post:

Next post: