Hybride hypotheek

Doordat banken en hypotheekverstrekkers zich steeds meer richten op hun markt, worden er steeds meer hypotheken op maat gemaakt. Niet gek dus dat je op het internet de meest uiteenlopende informatie kunt vinden.

De vraag naar hypotheken wordt steeds groter, omdat meer en meer mensen ervoor kiezen een eigen huis te kopen. Met een hypotheek wordt een vermogen geleend waarmee de bekostiging van een huis in één keer kan worden voldaan. Zodoende ontstaat een lening, die gedurende een looptijd van vaak enkele tientallen jaren wordt afgelost. Wie een hypotheek afsluit, zal daar ook rente over betalen. Dit wordt de winst voor de bank. Een hybride hypotheek is een flexibele en populaire hypotheek, die misschien wat ingewikkeld aan kan doen.

Combinatie

De beleggingshypotheek en de spaarhypotheek hebben beiden veel te maken met de hybride hypotheek. Uit beide hypotheekvarianten zijn namelijk elementen gehaald die samen de hybride hypotheek vormen. Zo ga je aan de hand van de beleggingshypotheek en de spaarhypotheek beleggen en sparen om aan het eind van de looptijd te kunnen voorzien in het geleende bedrag. Gekoppeld aan de hybride hypotheek wordt ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Zo wordt het risico voor de bank volledig uitgesloten en kan de bank of hypotheekverstrekker er zeker van zijn dat het geleende bedrag zal worden afgelost. Maandelijks wordt hiervoor premie betaald, naast rente en inleg voor de beleggingsrekening en de spaarrekening.

Beleggen en/ of sparen

Mensen die niet zoveel risico willen nemen, kunnen wel de hybride hypotheek afsluiten. Want hoewel de beleggingshypotheek en de spaarhypotheek gecombineerd worden, wil dat niet zeggen dat je beiden moet doen. Wanneer je voor zekerheid wil kiezen, kun je gewoon gaan sparen zonder een cent te beleggen. Wat het beleggen betreft wordt de premie die je betaald belegd in diverse beleggingsfondsen. Afhankelijk van wat de beleggingen doen, zal dit je geld op gaan leven. Sparen is een heel veilige manier, want op die manier weet je precies hoeveel geld je maandelijks op je spaarrekening plaatst en dus uiteindelijk kunt gebruiken voor de volledige aflossing.

Voordelen en nadelen

De hybride hypotheek biedt talloze voordelen. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar en blijft altijd maximaal, omdat er tussentijds geen geld wordt afgelost. Daarnaast wordt er bij de hypotheek een levensverzekering afgesloten. Zo ben je zeker ven de financiële situatie na overlijden. Daarnaast is de hybride hypotheek erg flexibel. Zo bepaal je zelf of je gaat beleggen of sparen. Die flexibiliteit kan echter ook gezien worden als een nadeel. De bank verwacht namelijk veel van de hypotheeknemer. Je zult zelf beslissingen moeten nemen, ook wat beleggen betreft. De bank kan hooguit adviseren. Het kan zijn dat je verkeerd belegt en niet over het gewenste geld beschikt aan het einde van de looptijd.

Vergelijken

Omdat banken en hypotheekverstrekkers onderling nogal eens verschillen, is het goed om de hypotheken van verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Let daarbij op maandlasten, rentetarieven en voorwaarden. Een oriënterend gesprek met een bank of hypotheekverstrekker kan zeker geen kwaad en zal je behoeden voor een eventuele misstap.

Mocht je nog vragen hebben of advies willen, kun je altijd terecht bij financieel adviseurs. Onafhankelijke adviseurs zullen je zelfs kunnen helpen bij het kiezen van een geschikte verstrekker of bank, omdat ze daar minder afhankelijk van zijn. Een goede keuze is van belang bij een hypotheek, omdat je er meerdere jaren aan vast zult zitten.

Previous post:

Next post: