Hoeveel renteaftrek hypotheek

Het kopen van een huis is een ingewikkelde zaak. Een goede voorbereiding kan dan ook uitkomsten bieden. Eén van de belangrijkste factoren is de hypotheek. Door goed op de hypotheekrente tarieven te letten kun je ervoor zorgen dat je uiteindelijk een hoop bespaart.

Kosten

In veel gevallen zijn de hoge kosten voor een nieuwe woning niet op te brengen. Zodoende kiezen de meeste mensen voor een hypotheekvorm, een bijzonder grote lening. Een hypothecaire lening heb je in allerlei soorten en maten. De meeste kopers baseren zich bij het kiezen op de rente. Deze zal grotendeels de hypotheek maandlasten bepalen.

Aflossing

We kunnen dus zeggen dat de hypotheek een lening is en dat betekent dat het geld moet worden terugbetaald. Dat heeft aflossing en gebeurt aan de hand van maandelijkse betalingen. Het gaat dan om een percentage van het volledige hypotheekbedrag. Maar aflossing is niet het enige dat elke maand dient te worden betaald aan de hypotheekverstrekker. Buiten de aflossing moet er ook rente betaald worden. Het rentebedrag vormt winst voor de hypotheekverstrekker. Het bedrag dat je aan rente afstaat gaat niet naar je huis.

Rente

Het percentage van de hypotheekrente vormt een aantal kosten die je niet meer in je huis, of de hypotheek, investeert. Handig is het dus om deze kosten zo klein mogelijk te houden. Rentetarieven moeten worden betaald, dus ontkomen doe je niet. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je lekker goedkoop een hypotheek aangaat. Dat regel je door de rentetarieven te vergelijken met elkaar. Deze tarieven vind je doorgaans meestal op de website van de bank zelf.

Hypotheekrenteaftrek

Er is echter een voordeel voor huizenbezitters. Je mag de rentekosten namelijk ieder jaar aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat betekent dat de betaalde rente wordt afgetrokken van de inkomsten in box 1 en je dus over een kleiner bedrag inkomstenbelasting hoeft te betalen. Daardoor houd je aan het eind van het jaar meer geld over en op die manier levert de hypotheek je financieel gezien ook nog iets op.

Percentages

De percentages van de hypotheekrenteaftrek verschillen en hangen af van de box waarin je wordt ingeschaald. In box 1 wordt doorgaans zo’n 32% gerekend, terwijl je in box 4 al snel 52% van je inkomsten moet afstaan. Maar gemiddeld gezien schommelt het zo tegen de 42%. De tarieven voor de hypotheek hangen af van de hoogte van je hypotheek en de premies die je maandelijks betaalt. Om hier meer inzicht in te krijgen, kun je het beste praten met je hypotheekadviseur.

Previous post: