Hoeveel procent is de renteaftrek van een hypotheek?

Meestal zijn de kosten voor een woning niet zomaar op te brengen. Vaak kiezen mensen daarom voor een hypotheekvorm. Een hypotheek heb je in allerlei maten. De meeste kopers baseren zich bij het kiezen op de rente. De hypotheek is dus een vorm van lenen wat dus inhoudt dat de lening moet worden afbetaald. Dat vindt plaats door middel van de aflossing, die iedere maand plaatsvindt. De aflossing bedraagt een klein percentage van het complete bedrag van de hypotheek.

De aflossing is niet het enige dat iedere maand moet worden betaald aan de hypotheekinstantie of de bank. Buiten de aflossing moet er ook rente betaald worden. Het rentebedrag vormt winst voor de hypotheekverstrekker of de bank. Het bedrag dat je aan rente afstaat gaat niet in je huis zitten. De rente vormen kosten die je niet terug zult krijgen. Het is dus de bedoeling om dat soort kosten zo laag mogelijk te houden.

Via de belastingdienst kun je eenvoudig geld terugkrijgen op je bestaande hypotheek. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd. Dat houdt in dat je een bepaald percentage van de hypotheekrente die je hebt betaald per jaar terug krijgt. Het percentage verschilt weer per box. Onder andere de hypotheek rentetarieven zorgen hiervoor.

Belastingboxen

Aan de hand van je inkomen word je ingeschaald in een bepaalde box. Bij een laag inkomen is dat box 1 en bij een hoog inkomen box 4. Afhankelijk van die boxen wordt bepaald hoe jij je belasting moet betalen. In box 4 zul je een hoger percentage moeten betalen dan in box 1. De percentages wisselen, maar over het algemeen betaal je in box 4 52% over je inkomsten. In de laagste box is dat zo’n 32%. De rente van de hypotheek wordt in mindering gebracht op het belastbare inkomen tot aan box 1. Wanneer je daar overheen gaat, zul je over het resterende bedrag meer gaan betalen.

Previous post:

Next post: