Beleggingshypotheek

Hypotheken en beleggingen gaan samen in de beleggingshypotheek. Wie op zoek is naar een hypotheek zal veel informatie en vormen vinden.

Banken en verstrekkers van hypotheken doen er alles aan om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van cliënten. De beleggingshypotheek is zo’n hypotheekvorm, bedoeld voor mensen die wel eens wat extra risico willen nemen. Het principe van de beleggingshypotheek is in principe gelijk aan de doorsnee hypotheek. Je leent namelijk een flink bedrag, dat je gedurende een vastgestelde looptijd af zult lossen. Ook wordt er rente betaald over het geleende vermogen. Het verschil zit hem erin dat je bij de beleggingshypotheek minder zekerheid hebt. Je zult aan het eind pas weten of de belegging succesvol is en genoeg om de som geld af te lossen.

Beleggingsfondsen

De hypotheek die je afsluit gaat gepaard aan een beleggingrekening. Hierop wordt het geld dat je haalt uit beleggingen uitgekeerd en dit dient om de hypotheek af te kunnen lossen. Gedurende de looptijd van de hypotheek zul je rente en inleg betalen. Afhankelijk van wat de fondsen voor je doen, zul je aan het eind genoeg geld hebben verdiend met beleggen om in één keer je hypotheek af te kunnen lossen. Tussentijds los je dus niks af. De rente die je moet betalen is af te trekken van de belastingdienst. Voordat je begint aan deze hypotheek krijg je advies voor bepaalde fondsen. Wat je met dat advies doet is vaak aan jou, maar wanneer je er niet aan houdt loop je meer risico op het niet kunnen aflossen van je hypotheek.

Geen verzekering

Anders dan bij de meeste hypotheken komt er bij een beleggingshypotheek geen verzekering kijken. Het vermogen voor de aflossing wordt immers niet aan de hand van een kapitaalverzekering opgebouwd, zoals wanneer een lijfrenteverzekering zou worden afgesloten. De hypotheeklasten zullen maandelijks bestaan uit de hypotheekrente en het bedrag dat wordt belegd. Er hoeft in principe geen premie betaald te worden voor een verzekering. Het bedrag voor de inleg van een beleggingsfonds kan eenmalig zijn, maar ook periodiek. De hypotheekverstrekker stelt vaak strenge eisen aan de inleg. Zo moet er ook een keuze gemaakt worden uit een aanbod van beleggingsfondsen die door de verstrekker zijn goedgekeurd.

Voordelen

Het gemak waarmee de beleggingshypotheek over te sluiten is, draagt bij aan haar succes. De beleggingshypotheek heeft, ten opzichte van veel andere hypotheken, het voordeel dat er geen verzekering bij komt kijken. Geen verzekering betekent geen premie. Daardoor bestaan de maandelijkse lasten uit inleg voor beleggingen en hypotheekrente. Hoe hoog deze is hangt dus af van de hoogte van de huidige hypotheekrente tarieven van dat moment.

Nadelen

Het grootste nadeel van de beleggingshypotheek is dat er weinig controle op is en de hypotheek weinig tot geen zekerheid biedt. Wanneer beleggingen verkeerd uitpakken, kunnen de gevolgen heel nadelig zijn. Geen winstgevende beleggingen betekenen vaak een tekort aan het eind van de looptijd. Ook door het ontbreken van de verzekering, is er geen enkele zekerheid rondom het eindkapitaal.

Waarschuwing

Het is belangrijk om te blijven waarschuwen. Hoe voordelig de beleggingshypotheek ook uit kan pakken, het is tevens een risicovolle hypotheek. Net als bij beleggen gaat er ook bij de hypotheek veel geld om. Normaal gesproken kun je geld in een belegging verliezen. Maar vaak staat dat geld los van iets anders. In het geval van de hypotheek wordt je huis ermee betaald. In principe kun je stellen dat je met delen van je huis aan het beleggen bent. Een vaste hypotheekrente biedt meer zekerheid.

Het is daarom aan te raden op zoek te gaan naar iemand die je onafhankelijk van advies kan voorzien. Een adviseur met verstand van zaken kan je vertellen wat de beleggingshypotheek voor jou zal gaan betekenen en of je er geschikt voor bent.

Previous post:

Next post: