Annuïteitenhypotheek

De keuze voor hypotheken wordt steeds groter. Banken en hypotheekverstrekkers ontwikkelen steeds vaker een hypotheek op maat.

Online kun je de meest uiteenlopende hypotheken met elkaar vergelijken en soms zelfs combineren, maar net hoe het uitkomt. Ondanks al die nieuwe hypotheken, blijft een van de oudere vormen nog steeds in trek. Het betreft hier de annuïteitenhypotheek. Een simpele, eenvoudige hypotheek met een zeer gunstige opbouw. Wie de annuïteitenhypotheek leert kennen, heeft misschien geen behoefte meer aan een hypotheek op maat. Want dat deze hypotheek vele voordelen kent, is in de tussentijd wel bewezen.

Oude hypotheekvariant

Opvallend aan de annuïteitenhypotheek is dat dit een vrij oude variant is, vergeleken met andere hypotheken. Toch is deze hypotheek nog erg geliefd en wordt hij veelvuldig afgesloten door mensen die een huis gaan kopen. Een van de grootste kenmerken van de annuïteitenhypotheek is dat de totale bruto maandlasten steeds weer gelijk blijven. Er wordt maandelijks rente en aflossing betaald. In het begin van de looptijd van de hypotheek gaat het merendeel op aan hypotheekrente, waardoor je fiscaal gezien meer voordeel hebt. Je kunt dit immers aftrekken van de belasting. Verderop in de looptijd zal dit gaan omdraaien. De rente wordt minder, maar de aflossing meer. Maandelijks blijf je hetzelfde bedrag uitgeven aan de hypotheek, alleen fiscaal gezien krijg je later minder terug. Je hypotheekrente tarief zal hetzelfde blijven, maar je maandlasten zullen dus op den duur gaan fluctueren.

Geschikte hypotheek

Doordat de bruto maandlasten langere tijd gelijk zullen blijven is de annuïteitenhypotheek in het bijzonder geschikt voor mensen die momenteel een inkomen hebben waarvan ze verwachten dat het in de loop der jaren toe zal nemen. De netto maandlasten zullen tegen die tijd wel gaan stijgen, omdat de rente wordt afgetrokken van de inkomstenbelasting. Dat gebeurt niet met het bedrag voor de aflossing van de hypotheek. Daarom zie je veel starters die aan het begin van hun carrière staan een annuïteitenhypotheek afsluiten. Zeker wanneer zij goede perspectieven in de toekomst hebben met betrekking tot hun salaris, is deze hypotheek bijzonder geschikt voor hen.

Voordelen van de annuïteitenhypotheek

Over het algemeen kunnen we de stellen dat de annuïteitenhypotheek tal van voordelen biedt. Zo heb je gedurende de eerste jaren lage netto maandlasten, doordat je de rentebedragen kunt aftrekken van de belasting en de rente hoger is dan de aflossing. De totale maandlasten zullen bruto gezien altijd gelijk blijven en de schuld die je hebt wordt iedere maand minder.

Nadelen van de annuïteitenhypotheek

Fiscaal wordt de annuïteitenhypotheek in de loop van de jaren steeds minder aantrekkelijk, omdat je schuld lager wordt en de hoeveelheid rente dus ook. Dat betekent dat er minder van de belasting af te trekken valt. Daardoor nemen de netto maandlasten toe.

Advies

De hypotheek is een van de grootste stappen bij het kopen van een woning. Banken en hypotheekverstrekkers bieden je tegenwoordig ook online de mogelijkheid om nog eens kritisch te kijken. Voorwaarden willen onderling nogal eens verschillen. Het is dan ook aan te raden om voor jezelf een aantal vragen en wensen op een lijst te zetten en na te gaan in hoeverre de hypotheken daarin voorzien. Zo kun je van tevoren inschatten welke hypotheek het meeste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Op die manier weet je zeker dat je niet iets over het hoofd ziet en per ongeluk een verkeerde hypotheek afsluit. Tot slot is het te adviseren om sowieso op gesprek te gaan bij een adviseur. Deze weet meer over hypotheken te vertellen en kan prima uitstippelen wat de hypotheek voor jou gaat betekenen.

Previous post:

Next post: