Aftrek hypotheekrente

Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met rente. Maar wist je dat je die rente ook weer af kunt trekken van je inkomstenbelasting? In dit artikel lichten we toe hoe dit in zijn werk gaat. Hoeveel je exact terug krijgt is onder andere inkomensafhankelijk en ook de hoogte van je hypotheekrente tarief speelt hierbij een rol.

De eerste stap: een eigen woning

Het kopen van een eigen woning vraagt om oriëntatie. Vaak genoeg zijn de kosten niet zo makkelijk rond te krijgen. Daarom kiezen de meeste mensen voor een hypotheek, een bijzonder grote lening. Een hypotheek heb je in diverse soorten en maten. Een groot deel van de mensen baseren zich bij het kiezen op de rentetarieven van de hypotheek.

Lening en hypotheek

Een hypotheek is eigenlijk een lening, wat dus inhoudt dat de hypotheek moet worden afgelost. Dat gebeurt middels de aflossing, die iedere maand plaatsvindt. De aflossing bedraagt een klein percentage van de complete hypotheeksom. Aflossing is echter niet het enige dat elke maand moet worden betaald aan de bank of hypotheekverstrekker. Buiten de aflossing moet er ook rente betaald worden. Het rentebedrag vormt de winst voor de hypotheekverstrekker. Het bedrag dat je aan rente afstaat gaat niet in je huis zitten.

Rente

Het bedrag aan rente vormt een aantal kosten die je niet terug zult zien. Handig is het dus om dat soort kosten zo laag mogelijk te houden. Rente zul je moeten betalen, dus je ontkomt er niet aan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je voordelig uit bent. Dat regel je door de rentetarieven te vergelijken met elkaar. De tarieven vind je meestal op de website van de bank zelf.

Aftrek rente

Het bedrag aan rente is bij de hypotheekrenteaftrek echter erg belangrijk. Het bepaalt namelijk hoeveel geld je terug krijgt van de inkomstenbelasting aan het einde van het jaar. De hypotheekrenteaftrek gaat samen met diverse belastingboxen, van 1 tot en met 4. Afhankelijk van je inkomen krijg je dus veel geld terug van de belastingdienst als je de bezitter van een eigen woning bent.

Previous post:

Next post: